Šiokódži, šójukódži

Dnes se podíváme na to, jak si snadno připravit dvě základní kódži marinády, které budeme moci použít třeba na nakládání masa a zeleniny. A když říkám snadno, tak myslím opravdu snadno. Šójukódži je tak jednoduchá, že k její přípravě potřebujeme jen dvě ingredience. Šiokódži si řekne o tři, přičemž jedna z ingrediencí je tak triviální, […]

Šiokódži, šójukódži Read More »

Křupavá okurka

Kódži již lze v Čechách sehnat vcelku bez problémů. Ale stačí to? Možná, že lidé zatím moc dobře nevědí, co si s takovou kódži počít. Ničeho se nebojte. Pro ty z Vás, kdo o použití kódži u Vás doma uvažujete, ale v prvním nákupu Vás brzdí právě nedostatek informací, jsme připravili překlad japonské knihy receptů věnovaných výrobě a použití

Křupavá okurka Read More »

Zimní burčák

Mohlo by se jednat o pozdní burčák z klasických hroznů – pokud bychom mluvili o burčáku při kvašení ledových vín, ale není tomu tak. Tady mám na mysli rozkvašený zákvas při výrobě sake, která tradičně probíhá během zimních a jarních měsíců. Když jej použijete tak, jak ho Pán Bůh stvořil, bez jakéhokoli filtrování a ještě za

Zimní burčák Read More »

Povánoční redukce

Není nad to vykročit do Nového roku úspěšně, tak říkajíc pravou nohou. Po dnech plných slazených i jiných dobrot by někomu možná přišlo vhod seznámit se s něčím sladkým, v čem ale žádný přidaný cukr není, a co má navíc různé zdravotní benefity. O čem mluvím? O amazake. Jedná se o tradiční japonský nápoj vyrobený pouze z rýže

Povánoční redukce Read More »

Jak to vlastně všechno začalo

Vcelku nenápadně. 🙂 Ani jsem to netušil, ale Kaori se sama posledních několik let věnovala pěstování kódži a výrobě miso, a výsledky jejích aktivit jsme mívali pravidelně na talíři. Vždy jsem jenom zíral, jaké to byly skvěle dochucené věci. No, a jednoho dne, když jsem tak špekuloval nad tím, co bych si mohl najít jako

Jak to vlastně všechno začalo Read More »

Nákupní košík