Amazake makovník s vaječným krémem

Nebudu zapírat – sladké je moje slabost. A pokud si mohu něco sladkého upéct s přídavkem amazake, dosahuje moje míra uspokojení závratných výšin. Možná, že společně s krevním cukrem a inzulínem, ale to bych teď nechal stranou. 😅

Recept, podle kterého tento dortík vzniknul, v sobě původně žádné amazake neobsahoval, ale jelikož obsahoval cukr, nebyl problém do něj amazake dostat. V části makové náplně jsem cukr nahradil úplně, v horní vaječné krémové vrstvě jsem cukr ponechal. V korpusu je cukru tolik, kolik jej použili výrobci sušenek, které jsem použil. Málo to asi nebude. Pro sugarconscious lidi lze korpus udělat s minimem cukru. Postup uvedu dále.

Použité ingredience:

Korpus:

  • sušenky – 200 g (já použil kakaové Bebe a Lotusky)
  • máslo – 100 g (já měl jenom 50, přidal jsem trochu oleje)

Náplň:

  • mletý mák – 200 g
  • mléko – 400 ml
  • amazake – 150 g
  • máslo – 50 g
  • povidla – 1 lžíce
  • mirin – 50 ml
  • tvaroh – 150 g
  • vanilkový cukr – 1 sáček
  • trochu piškotů a lžíce povidel

Vaječná pěna:

  • zakysaná smetana – 200 g
  • vejce – 2 ks (recept chtěl 3, ale dávka ostatních plniv mi již formu naplnila tak, že plná dávka by se mi do ní nevešla, proto jsem tuto poslední vrstvu trochu zredukoval)
  • cukr – 40 g

Na přípravě korpusu a makové náplně není nic záludného, takže napíšu jenom něco k té horní sour cream mousse vrstvě. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte do pěny. Přišlehejte trošku zakysané smetany. Bílky vyšlehejte do měkkého sněhu, přimíchávejte postupně cukr. Konzistence by měla zůstat vláčná a hustá. Merengue. Jemně vmíchejte zbytek zakysané smetany. Tato poslední vrstva přijde na koláč až poté, co se korpus s náplní popeče asi 20 minut na 180 stupňů. Pak snížíme teplotu na 170 stupňů a vlijeme krém na koláč. Dáme zpět do trouby a pečeme asi 25 minut. Horní vrstva by ve finální fázi měla chytit krásně karamelově napečenou barvu a při mírném zatřepání formou by se měla vlnit. Při vytažení z trouby bude pěkně nafouklá, ale po vychladnutí poklesne.

Pro ty, kdo by chtěli při přípravě korpusu mít větší kontrolu nad množstvím použitého cukru, uvedu zde původní postup. Ten vyžadoval 200 g mouky, 100 g másla, 100 g cottage, 5 g prášku do pečiva, špetku soli, 1 vejce a 30 g cukru.

Diskuze

Your email address will not be published. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík