Vcelku nenápadně. 🙂
Ani jsem to netušil, ale Kaori se sama posledních několik let věnovala pěstování kódži a výrobě miso, a výsledky jejích aktivit jsme mívali pravidelně na talíři. Vždy jsem jenom zíral, jaké to byly skvěle dochucené věci. No, a jednoho dne, když jsem tak špekuloval nad tím, co bych si mohl najít jako nějakou prospěšnou aktivitu, které bych se mohl ve volném čase věnovat, se mne zeptala, zda bych nechtěl vyrábět miso.
„Miso?“ zeptal jsem se bez nějakého většího zájmu. Ale tak nějak intuitivně jsem svolil, a dostalo se mi patřičného školení, během kterého jsem vyrobil své první miso. A to od samého začátku, počínaje vypěstováním kódži. A právě pěstování kódži se ukázalo jako hlavní zlom, protože vůně rostoucí kódži na napařené rýži mě zcela uchvátila. V noci, když jsem hlídal teplotu rýže, jsem spával v pokoji u plat, ve kterých kódži rostla, a čichat tu vůni při usínání přišlo jako úžasná věc.
Nyní jsem se naučil teplotu při pěstování kódži lépe hlídat a ovládat, a již nemusím vstávat čtyřikrát za noc, abych rýži promíchával, ale k platům s rýží si přivoním skoro vždy, když jdu kolem nich. Aby ne, když je vůně kódži ještě navíc doplněná vůní cedrového dřeva, ze kterého mám vyrobená plata pro její pěstování.
Tak či onak, pěstování kódži a výroba miso jsou již u nás doma zaběhlými aktivitami a rádi budeme výrobky z kódži dále šířit mezi lidi, protože jejich použití v kuchyni při přípravě jídel je skvělým způsobem, jak dostat chutě jídel na úplně jinou úroveň. Miso a další výrobky z kódži si navíc s českou kuchyní docela dobře rozumí, takže se jich a jejich používání v kuchyni nemusí nikdo bát. 🙂