Není nad to vykročit do Nového roku úspěšně, tak říkajíc pravou nohou. Po dnech plných slazených i jiných dobrot by někomu možná přišlo vhod seznámit se s něčím sladkým, v čem ale žádný přidaný cukr není, a co má navíc různé zdravotní benefity. O čem mluvím? O amazake.
Jedná se o tradiční japonský nápoj vyrobený pouze z rýže a vody. Amazake však lze připravit i v hutnější, až pastovité konzistenci podobné jogurtu. Má velmi výraznou sladkou chuť, která ale díky tomu, že za ní nestojí sacharóza, tedy klasický bílý cukr, ale celá řada jiných druhů sacharidů (ponejvíce je to glukóza, oligosacharidy, apod.) a také aminokyselin, je obohacená o další neobvyklé chuťové tóny. Nechcete sami amazake vyzkoušet?
My děláme amazake ze směsi kódži a vařené rýže, popř. z rýžových výlisků, které zbývají po výrobě sake či mirinu. Výroba z kódži je velmi jednoduchá a pokud si vše připravíte večer před spaním, přivítá Vás ráno v kuchyni krásně čerstvé amazake. Ideální. 😊
Jelikož budete ponechávat rýži po určitou dobu v teple, je nutné během přípravy dbát na patřičnou čistotu používaného náčiní a nádobí.
Při výrobě z kódži můžete v zásadě volit mezi dvěma jednoduchými postupy. První spočívá ve smíchání jednoho dílu kódži s jedním dílem vychladlé vařené rýže a jedním až dvěma díly vody (podle toho, jaké konzistence chcete dosáhnout), druhý potom ve smíchání jednoho dílu kódži s jedním dílem vody. V obou případech pak výslednou směs umístíte v zakryté nádobě do teplé trouby nebo jiného zařízení (např. jogurtovače), kde ji ponecháte 8-12 hodin v teplotě 60 st. Po prvních dvou hodinách směs dobře promíchejte čistou lžicí nebo vařečkou.
A to je vše. Amazake si můžete přidat třeba do bílého jogurtu, dosladit s ním kakao, přidat jej do těsta na lívance – vsadím se, že sami přijdete na celou řadu možností.
Kódži najdete i v našem e-shopu.
