Kurz pěstování kódži

Jak je již několik posledních zim zvykem, stanu se opět na přelomu roku slaměným vdovcem. Manželka s dcerou odletí za rodiči/dědečkem a babičkou do Japonska, a já zůstanu doma a budu se starat o králíka.  😊 S takto nabytým časem lze jistě něco uspořádat. Pokud tedy někomu přinese Ježíšek vedle movitých dárků i trochu času, se kterým si nebude […]

Kurz pěstování kódži Read More »

Období rýžových výlisků

S podzimem tradičně přichází období, kdy se část rýže zpracovává nejen na jídlo, ale také k pití. Koneckonců hned 1. říjen je v Japonsku Dnem saké. Chystám se zavčas připravit zákvas a udělat si zase trochu doburoku. Ještě bych to měl v klidu stihnout. Jinak jsem se rovněž dostal ke stáčení nové dávky mirinu, který

Období rýžových výlisků Read More »

Dresink pro salát II.

Dokud je tu to léto a dostatek zeleniny, tak si představíme další z možných dresinků na salát. Ve srovnání s předchozími obsahuje o maličko víc ingrediencí. Pokud ale máme k dispozici kódži, je zpola vyhráno, neboť zbývající ingredience buď najdeme ve spíži, nebo si je bez problémů někde zakoupíme. Vše jednoduše smícháme. 🙂👨‍🍳

Dresink pro salát II. Read More »

Dresinky pro salát I.

Jak jsem předeslal na IG – čas dostupných salátů a rozličných druhů zeleniny je třeba využít a naučit se připravit s pomocí fermentovaných dochucovadel dobré zálivky. Jasně – různé zálivky jsou již i k sehnání v obchodech či na netu, ale určitě není od věci umět si z několika jednoduchých surovin připravit chutný dresink vlastní,

Dresinky pro salát I. Read More »

Amazake makovník s vaječným krémem

Nebudu zapírat – sladké je moje slabost. A pokud si mohu něco sladkého upéct s přídavkem amazake, dosahuje moje míra uspokojení závratných výšin. Možná, že společně s krevním cukrem a inzulínem, ale to bych teď nechal stranou. 😅 Recept, podle kterého tento dortík vzniknul, v sobě původně žádné amazake neobsahoval, ale jelikož obsahoval cukr, nebyl

Amazake makovník s vaječným krémem Read More »

Kuřecí stehna v trojkombinaci

V trojkombinaci – nikoli trojobalu. 🙂 Trojkombinací mám na mysli marinovací směs, kterou jsem si připravil z amazake, cibulové šiokódži a sójového misa. Od každého jsem vzal jednu až dvě lžíce, promíchal v sáčku s masem a nechal v ledničce dva dny uležet. Stačilo pak jen směs z masa trochu otřít (můžete klidně i mírně

Kuřecí stehna v trojkombinaci Read More »

Amazake cheesecake s mirinem

Sladké mám rád. A když si mohu upéct něco sladkého, do čehož můžu ještě navíc přidat některou z pochutin, které vznikají díky působení kódži, jsem v sedmém nebi. A do dnešního cheesecake si cestu našly jak amazake, tak i mirin. Super. Jak vidíte na fotce výše, ingrediencí nepotřebujeme moc. Musím tedy dodat, že nafocené množství

Amazake cheesecake s mirinem Read More »

Nadýchaný jako obláček

V předešlém článku, kde jsem psal o přípravě svačinového sendviče, jsem zmiňoval japonský šokupan a také to, že Vám sem na blog dám recept na něj. Ten den nastal a já to sem vše sepíšu, abyste si jej mohli sami zkusit upéct. Není to nic složitého, ač soupis všech ingrediencí může nasvědčovat o opaku. Ničeho

Nadýchaný jako obláček Read More »

Čas na svačinu

Dnes opět žádné veliké vaření. Ale pokud si najdete (delší) chvilku, můžete připravit skvěle vypadající a chutnající svačinku třeba pro své dítko do školy (nebo svého partnera/partnerku, popřípadě pro sebe). Řekl jsem si, že s přicházejícím jarem je čas na něco barevně působivého a čerstvého. Klasický barevný japonský sendvič. A samozřejmě, že při jeho přípravě využijeme

Čas na svačinu Read More »

To to trvalo

Do Japonska létám roky. Poprvé to bylo asi v roce 1998 během studií, a později jsem tam začal létat i pracovně. Samozřejmě jsem se během těch let měl možnost seznámit se sake, nikdy jsem mu však nepřišel úplně na chuť. No, ale stačilo se pustit do pěstování kódži, a chutě se mi stočily tím správným

To to trvalo Read More »

Nákupní košík