To to trvalo

Do Japonska létám roky. Poprvé to bylo asi v roce 1998 během studií, a později jsem tam začal létat i pracovně. Samozřejmě jsem se během těch let měl možnost seznámit se sake, nikdy jsem mu však nepřišel úplně na chuť. No, ale stačilo se pustit do pěstování kódži, a chutě se mi stočily tím správným […]

To to trvalo Read More »

Požehnání zimního období

Vedle výroby sake, kterou si včetně jejích výsledků užívám jen já sám, probíhá v zimním období ještě jedna činnost, jejíž výsledky jsou k dispozici všem členům naší rodiny. Jde o výrobu kimčchi. Osobně se do ní však zapojuji jen z povzdálí, kdy celý proces fotograficky dokumentuji. Několikrát jsme si koupili kimčchi v obchodě, vždy od

Požehnání zimního období Read More »

Šťavnatá kuřecí prsa

Máme za sebou recepty na přípravu šiokódži a šójukódži marinád a nakládané okurky za pomoci šiokódži marinády s amazake a zázvorem. Jo, a taky ten květák nám přibyl na seznam. Chcete si teď ke vší té zelenině na talíři dát i kousek šťavnatého masa? Pravda – kuřecí prsa moc synonymem šťavnatého masa nebývají. Ale to je

Šťavnatá kuřecí prsa Read More »

Květák v amazake octu

Křupavou zeleninu já rád. A pokud je i dobře ochucená, je to paráda. No, a toto vše tento nakládaný květák splňuje. Už si umíme udělat amazake, šiokódži a šójukódži (a pokud ne, koukněte na předchozí příspěvky), tak se dnes podíváme na jejich další možné použití. Pro dnešní recept sáhneme po amazake a šikódži, a spolu

Květák v amazake octu Read More »

Šiokódži, šójukódži

Dnes se podíváme na to, jak si snadno připravit dvě základní kódži marinády, které budeme moci použít třeba na nakládání masa a zeleniny. A když říkám snadno, tak myslím opravdu snadno. Šójukódži je tak jednoduchá, že k její přípravě potřebujeme jen dvě ingredience. Šiokódži si řekne o tři, přičemž jedna z ingrediencí je tak triviální,

Šiokódži, šójukódži Read More »

Křupavá okurka

Kódži již lze v Čechách sehnat vcelku bez problémů. Ale stačí to? Možná, že lidé zatím moc dobře nevědí, co si s takovou kódži počít. Ničeho se nebojte. Pro ty z Vás, kdo o použití kódži u Vás doma uvažujete, ale v prvním nákupu Vás brzdí právě nedostatek informací, jsme připravili překlad japonské knihy receptů věnovaných výrobě a použití

Křupavá okurka Read More »

Zimní burčák

Mohlo by se jednat o pozdní burčák z klasických hroznů – pokud bychom mluvili o burčáku při kvašení ledových vín, ale není tomu tak. Tady mám na mysli rozkvašený zákvas při výrobě sake, která tradičně probíhá během zimních a jarních měsíců. Když jej použijete tak, jak ho Pán Bůh stvořil, bez jakéhokoli filtrování a ještě za

Zimní burčák Read More »

Povánoční redukce

Není nad to vykročit do Nového roku úspěšně, tak říkajíc pravou nohou. Po dnech plných slazených i jiných dobrot by někomu možná přišlo vhod seznámit se s něčím sladkým, v čem ale žádný přidaný cukr není, a co má navíc různé zdravotní benefity. O čem mluvím? O amazake. Jedná se o tradiční japonský nápoj vyrobený pouze z rýže

Povánoční redukce Read More »

Nákupní košík