Tak schválně – kdo z Vás dešifroval nadpis na první dobrou? 🙂
Kdo sleduje Wagaya Instagram, tak ví, že v poslední době občas postnu nějaké zmínky o výrobě doburoku, čili prekurzoru sake. No, a díky tomu mám dostatek rýžových výlisků, když si z toho doburoku dělám nigorizake. Takže: Co se sake kasu? Sake kasu jsou právě ty rýžové výlisky.
Možností k využití sake kasu je dostatek, ale stále koukám, jak jejich paletu trochu rozšířit. A tuhle jsem narazil na recept, kterak z výlisků připravit jednoduché krekry se sezamem.
Uvidíte, že to není nic složitého. To už je složitější sehnat si ty rýžové výlisky – tak nějak tuším, že kvůli několika krekrům se nikomu nebude chtít zakládat celou novou várku doburoku. 😅
Nu což, kdyby přece. Budete potřebovat:
- 60 g hladké mouky
- 20 g rýžové mouky
- 30 g olivového oleje
- 4 g soli
- 1 lžičku sezamových semínek
- 50 g sake kasu
- 1 lžíci studené vody
- Smíchejte mouku s olejem, solí a sezamovými semínky. Dobře promíchejte, dokud olej dobře mouku neprovlhčí, z následně přidejte výlisky. Opět dobře promíchejte.
- Pokud byste zkoušeli hned těsto vyválet, bude mít tendenci praskat – proto přidejte ještě lžíci vody a krátce těsto propracujte – bude se Vám rozvalovat snadněji.
- Těsto na silikonové podložce nebo na papíru na pečení vyválejte na tloušťku asi 2 mm. Snažte se vytvořit něco tvarem připomínajícího čtyřúhelník – bude se Vám to lépe dělit. Na to lze použít cukrářské rádélko, nebo obyčejný nůž.
- Plech dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 8-10 minut, pak teplotu snižte na 160 a pokračujte v pečení dalších přibližně 6-8 minut. Okraje budou při pečení hnědnout rychleji, takže si to hlídejte. Každá trouba navíc peče trochu jinak, takže uvedené časy berte jen jako přibližné.
Je jenom na Vás, zda je pak budete chroupat jenom tak, nebo zda si je poladíte nějakou více či méně nápaditou oblohou. 🙂


