V předešlém článku, kde jsem psal o přípravě svačinového sendviče, jsem zmiňoval japonský šokupan a také to, že Vám sem na blog dám recept na něj. Ten den nastal a já to sem vše sepíšu, abyste si jej mohli sami zkusit upéct. Není to nic složitého, ač soupis všech ingrediencí může nasvědčovat o opaku. Ničeho se nebojte, vyhrňte si rukávy, kuchyňskou desku poprašte moukou a můžeme se do toho pustit.
Jedna záludnost nás ovšem na začátek čeká, a tou je potřeba míti správnou formu na pečení. Obvykle se dělají ve dvou velikostech – pro 1/4 kg a pro 1/2 kg mouky. U nás doma máme tu větší, tak pokud budete vlastníky té menší, tak si množství ingrediencí podělte.
A nyní k ingrediencím:
- 500 g hladké mouky
- 310 g mléka
- 80 g smetany
- 40 g medu
- 36 g cukru
- 8 g soli
- 20 g droždí

Mimo výše uvedené ingredience občas přidám něco navíc, jako třeba dnes bílé Sakuradžima miso. Asi 30 g. Jindy zase přidám amazake, někdy obojí.
Mouku si rozdělte na dvě dávky. Do první přijdou sůl a máslo, do druhé pak vzešlé kvasnice a všechny zbývající přísady. Nejprve pořádně promícháme druhou směs, poté do ní přidáme první a pořádně prohněteme. Buď ručně, nebo to svěříme robotovi. Robota nechávám těsto hníst klidně deset minut. Následuje klasické kynutí v teple do dvojnásobku objemu. Těsto pak rozdělím do čtyř dávek (máme formu na bochník z 1/2 kg mouky), každý kousek ještě zvlášť rukama prohnětu na vále a nechám deset minut odpočívat ve tvaru bochánků. Po deseti minutách bochánky rozválím válečkem, tak aby vzniknul tvar připomínající (velmi) přibližně zakulacený obdélník o délce 25-30 a šířce 20 cm. Po delších stranách přehnu na třetiny, ještě trochu rozválím a sroluji. Spoj prsty spojím a dva srolované bochánky položím na opačné strany pečicím papírem vyložené formy tak, aby směr jejich rolování směřoval ven – tedy každý opačně. A vnitřní bochánky vložím tak, aby směr jejich rolování byl zase opačný vůči sousedním. Pak nechám ještě kynout, dokud těsto nenabyde tak, že je jeho vršek asi 1 cm pod okrajem formy. Formu vkládám do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Po 25 minutách teplotu snížím na 180 a peču ještě dalších asi 20 minut.




Po vytáhnutí z trouby chléb vyklopím z formy a nechám na roštu vychladnout. Co s chlebem dál už Vám asi říkat nemusím. 🙂

Pro lepší pochopení postupu doporučuji shlédnout nějaká videa na Youtube, a to nejlépe japonská. Sám za sebe bych doporučil video s názvem “【本当は教えたくない!!】一口で笑顔になる、幸せ「生食パン」の作り方 “ v kanále “今日はパンの日 Today is pan no hi”. 👍🏻
Na závěr snad jen malou poznámku – osvědčilo se mi o necelých 100 g navýšit množství mouky.