Sladké mám rád. A když si mohu upéct něco sladkého, do čehož můžu ještě navíc přidat některou z pochutin, které vznikají díky působení kódži, jsem v sedmém nebi. A do dnešního cheesecake si cestu našly jak amazake, tak i mirin. Super.

Jak vidíte na fotce výše, ingrediencí nepotřebujeme moc. Musím tedy dodat, že nafocené množství je jen poloviční, které původní recept uváděl – neměl jsem totiž dvě vajíčka, tak jsem musel vše podělit dvěma. Recept Vám tu uvedu raději tak, jak byl psán.
Ingredience pro cheesecake – kruhová forma o průměru 15 cm
- tvarohový sýr – 300 g
- amazake – 250 g
- vejce – 2 ks
- pravý mirin – 70 g
- rýžová mouka – 15 g (lze použít i běžnou hladkou)
Na začátek si v misce rozmícháme tvarohový sýr. Do něj přidáme redukovaný mirin – tedy mirin, který jsme si v kastrůlku svařili na středním plameni tak, až ho zbylo poloviční množství – a opět dobře promícháme. Další přidanou ingrediencí je amazake. Pokud ho přidáme najednou, bude se nám to špatně spojovat dohromady, proto amazake přidáme alespoň ve třech menších dávkách. Pak přisypeme mouku, a pro promíchání přidáme na závěr rozmíchaná vajíčka. Opět dobře promícháme.

Amazake jsem tentokrát dělal z hnědé rýže natural.
Formu vyložíme papírem na pečení. Můžeme si jej předem zmačkat a namočit – lépe se pak ve formě tvaruje. Těstíčko do formy vlijeme přes cedník – protíráme gumovou stěrkou. Po naplnění formy jí několikrát lehce uhodíme o stůl, abychom vlitou hmotu vyrovnali. Pečeme přibližně 30 minut v troubě vyhřáté na 220 stupňů. Po vychladnutí formu překryjeme potravinářskou fólií a necháme uležet. Třetí den je prý nejlepší.
