Jak jsem předeslal na IG – čas dostupných salátů a rozličných druhů zeleniny je třeba využít a naučit se připravit s pomocí fermentovaných dochucovadel dobré zálivky. Jasně – různé zálivky jsou již i k sehnání v obchodech či na netu, ale určitě není od věci umět si z několika jednoduchých surovin připravit chutný dresink vlastní, který si navíc můžeme každý den chuťově mírně doupravovat. Když si pestrou skladbu zeleniny na talíči či v míse upgradujeme různými druhy zálivek, uděláme si jenom dobře.
Některé z ingredincí, které si uvedeme ve skladbě salátů, které si připravíme s dnešními zálivkami, si díky svému vlivu na metabolismus a zažívání o své zařazení do jídelníčku přímo říkají. Některé z nich tělo dokáží chladit, jiné mají hydratující funkci. Obé se v horkých letních dnech může hodit.
Dnes Vám tu uvedu přípravu dvou jednoduchých dresinků.
Dresink s hořčicí a šiokódži
Smícháme po dvou lžičkách šiokódži a octa, lžíci olivového oleje a jednu lžičku hořčice kremžského typu. Může být něco snadnějšího?
Čínský dresink se šójukódži
Smícháme po jedné lžíci šójukódži a černého octa, dvě lžíce sezamového oleje. Černý ocet můžeme použít japonský . kurozu (pokud bude šťastně po ruce), nebo sáhneme po jiném, který máme rádi či ve spíži.
Zítra, nebo v několika dalších dnech sem napíšu další dva možné dresinky. Několik konkrétních příkladů možných salátů pak bude následovat. Ale nemusíte na nic čekat – zalijte si uvedenými zálivkami jakoukoli zeleninovou sestavu. 🙂



