Křupavá okurka

Kódži již lze v Čechách sehnat vcelku bez problémů. Ale stačí to? Možná, že lidé zatím moc dobře nevědí, co si s takovou kódži počít.

Ničeho se nebojte. Pro ty z Vás, kdo o použití kódži u Vás doma uvažujete, ale v prvním nákupu Vás brzdí právě nedostatek informací, jsme připravili překlad japonské knihy receptů věnovaných výrobě a použití jednoduchých fermentovaných dochucovadel. A než dojde k úspěšnému nalezení vydavatele se zájmem o vydání této knihy, vybrali jsme několik receptů, se kterými bychom Vás zde chtěli seznámit. Věříme, že i několik málo z nich Vám ukáže, jak užitečná ta nasladovaná rýže vlastně je, a že její použití v kuchyni se nemusíte nijak bát.

Dnes tedy, jako první z receptů, uvedeme recept na nakládanou křupavou okurku.

Připravte si dvě okurky, zázvor, amazake, šójukódži a ocet.

Okurky nakrájejte na 5 až 10 mm silná kolečka. Prosolte a nechte nějakou dobu odvodnit. Poté vymačkejte a oddělenou vodu odlejte. Pro marinádu si smíchejte po dvou lžicích amazake, šójukódži a na tenké proužky nakrájeného zázvoru s jednou lžící octa. Dejte směs do kastrůlku, rozehřejeme na středním plameni a když směs začne vařit, přidejte okurku a za občanského promíchání prohřejte asi 3 minuty. Pak směs přendejte do vhodné nádoby a po jejím vychladnutí dejte na několik hodin do ledničky. Hotovo.

A napište, jestli Vám chutnalo. 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík